Menu Sluiten

Wacht jij op de ‘man met de hamer’?

Wanneer er bij de eerste symptomen van het mogelijk hebben van een burn-out, het overwerkt of overspannen zijn adequaat wordt gereageerd, kan er veel leed worden voorkomen. Vaak gaat er nog teveel tijd verloren met ‘afwachten’ of hard doorwerken en hopen op betere tijden. Óf er op dat moment al dan niet sprake is van een burn-out is niet relevant. Feit is dat het lichaam aangeeft dat er veranderingen nodig zijn, dat zo doorgaan niet gaat werken.

De duur van het herstel bij een burn-out wordt grotendeels bepaald door de erkenning en acceptatie van de (eerste) verschijnselen: langere tijd slecht slapen, piekeren, erg en langdurig vermoeid zijn, humeurig, apathie, lusteloosheid, steeds meer opkijken tegen werk en inspanningen, afnemend incasseringsvermogen, een glas dat steeds vaker ‘halfleeg’ is of vage lichamelijke klachten.

Wanneer deze verschijnselen langere tijd aanhouden ontstaat er vaak angst om in een diep zwart gat te vallen, om in een onzeker en vooral onbeheersbaar (transformatie-)proces terecht te komen, angst voor verlies van baan, angst voor allerlei veranderingen. Doorgaan en nog even volhouden in de hoop dat ‘het wel beter wordt’, lijkt dan vaak een betere optie.

Hoe goed gaat het met jou?

Bijna alle mensen met een burn-out geven aan dat ze al langere tijd voelden dat het niet goed met ze ging. Lichaam en geest hebben talloze signalen gegeven, desondanks gingen ze toch door in de hoop dat die over zouden gaan. De angst voor de overgave was te groot. Pas wanneer de ‘man met de grote hamer’ voor complete stilstand zorgde moest het roer om. Op dat moment is al hetgeen waar men zo bang voor was uitgekomen. Niet meer naar het werk kunnen, een stempel opgeplakt krijgen, negatieve impact op verdere carrière, verlies van controle, doodmoe tot stilstand gekomen.

De argumenten om door te gaan worden dus vooral ingegeven door angst. Bij een burn-out, overwerkt of overspannen zijn, is signalen en klachten serieus nemen en acceptatie een belangrijk onderdeel richting herstel. Door op tijd de signalen te herkennen en in een vroeg stadium met alle vragen, onzekerheid, angst en twijfel terecht te kunnen bij een deskundige is de weg richting herstel vele malen korter dan wachten op de ‘man met de hamer’.

Er is moed voor nodig om jezelf in deze kwetsbare en onzekere periode te laten zien. Wacht niet tot de ‘man met de hamer’ zich met jou gaat bemoeien maar kies zelf voor een vertrouwenspersoon waar je jouw verhaal mee gaat delen. Door het tijdig herkennen, erkennen en accepteren van je klachten én het inschakelen van professionele hulp voorkom je langdurige uitval, kom jij weer energiek en met innerlijke kracht in het leven te staan en wordt er gewerkt aan terugvalpreventie.