Menu Sluiten

Hooggevoeligheid en burn-out

Het kwijtraken van jezelf is voor HSP (hoog gevoelige personen) vaak de basis van een burn out periode. De overprikkeling neemt toe en verandert in stress, deze stress gaat zich vast zetten in je lichaam. Je gaat steeds meer leven vanuit je hoofd, terwijl je hoofd steeds voller raakt. Je raakt het contact met je gevoel kwijt, terwijl je steeds meer emoties ervaart. De balans in jouw emotionele, fysieke, mentale en spirituele gezondheid verdwijnt. Toch ga je door, een  HSP stelt anderen immers niet graag teleur. Totdat de man met de hamer komt en ervoor zorgt dat je letterlijk en figuurlijk onderuit gaat. Burn out. 

Als HSP is het belangrijk om jezelf serieus te gaan nemen. Om jezelf goed te leren kennen en je kwaliteiten en ‘in’-gewikkelde kanten verder te gaan ‘ont’-wikkelen.

Als HSP is het belangrijk om met jezelf aan de slag te gaan zodat je weer helemaal je authentieke zelf kunt en durft te zijn. Doordat je bang bent om afgewezen te worden leef je vaak meer het leven van de ander dan dat van jezelf.

HSP en Burn out.

 ‘Ik heb een burn out, en ik ben ook nog hoog gevoelig!’ zei een cliënte laatst tegen mij. ‘Kun je nagaan, dat is dubbelop!’ Ik begrijp haar gevoel en haar conclusie. 

HSP (Hoog sensitieve personen) en burn out gaan vaak samen. Als HSP heb je veel kwaliteiten maar helaas ook diepe valkuilen. Je bent empathisch, houdt veel rekening met de ander, je voelt haarfijn aan wat nodig is, je ontvangt heel veel prikkels waardoor je zeer opmerkzaam bent. Mooie eigenschappen die er ook voor kunnen zorgen dat jij de behoeften en meningen van anderen belangrijker vindt dan die van jezelf. Dat jij jezelf wegcijfert. Dat je op den duur steeds verder af komt te staan van wie jij écht van binnen bent, weg van je mooie authentieke ik. 

Thuiskomen bij jezelf. 

Herstellen van een burn out is hard werken. Ervoor zorgen dat het je niet (weer) overkomt is écht een keuze. Als HSP begint het met de erkenning van jouw hooggevoeligheid. Jouw leven inrichten met deze eigenschap als kompas. Wanneer je jouw hooggevoeligheid gebruikt als startpunt richting thuiskomen bij jezelf, maak je een hele gezonde keuze. Een keuze die helemaal gericht is op jezelf, jouw gezondheid en een gelukkig leven. 

Nu hoor ik je vragen; ‘ja graag, maar hoe dan?’. Het antwoord is: Transformatie therapie.

Klik hier als je meer wilt weten over wat transformatietherapie voor jou kan betekenen. 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.