De chakra-theorie komt oorspronkelijk uit de traditionele Indiase geneeskunde. Het woord ‘chakra’ is een woord dat uit het Sanskriet komt en betekent letterlijk ‘wiel’. Je kunt je voorstellen dat een chakra een draaikolk is die energie door je lichaam laat stromen, of in andere woorden, een ‘draaiend wiel van energie’ die van belang is voor je levenskracht.
In ons lichaam bevinden zich honderden chakra’s. Voor het reisverslag in dit blog wil ik me beperken tot de zeven hoofdchakra’s die een belangrijke rol spelen in het welzijn van lichaam en geest. Deze chakra’s bevinden zich op de middenlijn van het lichaam, van stuitbeen tot aan kruin. Elk chakra, elke draaikolk van energie, heeft zijn specifieke invloed op bepaalde lichaamsfuncties en emoties. Het zou ideaal zijn als alle chakra’s open zouden zijn en even actief want dan zou je lichamelijk en geestelijk in balans zijn. Helaas is dit meestal niet zo. Soms zijn chakra’s niet actief genoeg waardoor blokkades in de energie kunnen ontstaan en om dit te compenseren worden andere chakra’s juist overactief. Er zijn technieken om de chakra’s te stimuleren en hun werking in evenwicht te brengen.
Het eerste chakra, het wortel- of stuitchakra zit aan de onderkant van je ruggengraat. In het Sanskriet heet het Muladhara wat wortel betekent. Dit chakra heeft te maken met zekerheid, stabiliteit en vertrouwen. Bij een open basischakra ben je aanwezig in het hier-en-nu en voel jij je meestal veilig en welkom. De emotie die bij dit chakra hoort is angst. Wanneer het stuitchakra te weinig energie bevat kun je last hebben van nervositeit, gebrek aan discipline, ben je haastig en/of te mager. Een teveel aan energie kan zich uiten in zwaarlijvigheid, hebzucht of materialisme. Het basischakra zorgt voor fundering in je lichaam, wanneer dit niet aanwezig is heb je er moeite mee om voor jezelf op te komen.
Het tweede chakra, het sacraal of miltchakra bevindt zich ter hoogte van net onder de navel. In het Sanskriet heet het Swadhistana. Dit chakra heeft te maken met emoties, gevoelens en seksualiteit. Als dit chakra open staat, kun je je emoties vrij laten gaan en uiten, zonder over emotioneel te worden. Je staat open voor intimiteit en bent gepassioneerd en levendig. De emotie die bij dit chakra hoort is je schuldig voelen. Bij een te weinig actief miltchakra kun je last hebben van gebrek aan verlangen of hartstocht. Een laag energieniveau, teveel grenzen en jezelf geen pleziertjes gunnen zijn hiervoor ook kenmerkend. Wanneer de Swadhistana overactief is zie je dat terug in overgevoeligheid, te emotioneel reageren, seksverslaving, dwangmatig gedrag, manipulatief, bang voor afwijzing of teleurstelling.
Net boven de navel bevindt zich het derde chakra. De zonnevlecht of Solar Plexus. In het Sanskriet heet dit chakra de Manipura. Dit chakra heeft te maken met het zijn van jouw eigen persoon. Hier draait het om zaken als wilskracht en zelfvertrouwen. Is dit chakra open dan heb je genoeg zelfwaardering en kun je spontaan reageren. Je kunt gevoelens toestaan zonder er door te worden overspoeld. Daarnaast staat dit chakra voor jouw verbondenheid met andere mensen en voor het diep innerlijk weten dat je een unieke plaats in het universum hebt. Dit chakra is de zetel van eigenwaarde en een sterk ik-gevoel, wat nodig is om zelfverzekerd en doelgericht door het leven te gaan. De emotie die hierbij hoort is schaamte. Wanneer dit chakra te weinig energie bevat kun je last hebben van passiviteit, besluiteloosheid, weinig energie en een laag gevoel van eigenwaarde. Wanneer het chakra teveel energie bevat uit zich dat in dominantie, prestatief zijn of een starre wil hebben.
De Anahata, de naam voor het hartchakra in het Sanskriet, is het vierde en middelste chakra. Dit chakra heeft te maken met liefde en verbinding. Liefde voor jezelf en je omgeving staan centraal. Wanneer dit chakra open staat ben je meelevend en vriendelijk. Je bent dan in staat harmonieuze relaties aan te gaan. De emotie die hierbij hoort is verdriet. Wanneer je een onder actief hartchakra hebt ben je vaak verlegen, eenzaam en hebt weinig empathie. Bij een overactief hartchakra ben je juist teveel gericht op anderen, vaak ten koste van jezelf. Je hebt zwakke grenzen, kunt veeleisend zijn maar ook afhankelijk.
Het vijfde chakra is het keelchakra. In het Sanskriet heet dit Vishuddi wat zuivering betekent. Het heeft te maken communicatie. Met een goed geopend keelchakra kun je jezelf uitdrukken, letterlijk of op artistiek & creatief gebied. De verantwoordelijkheid nemen voor je persoonlijke behoeften vindt zijn oorsprong in het keelchakra. Het vijfde chakra verbindt het hartcentrum met het voorhoofdchakra en is hiermee de bemiddelaar tussen voelen en denken. Dit chakra sluit zich wanneer je het gevoel krijgt dat jouw mening er niet toe doet of wanneer je met leugens te maken krijgt. Bij een open, gezond keelchakra kun je goed vertellen wat er in je omgaat, je bent ook een goede luisteraar. Wanneer de Vishuddi onder actief is herken je dit aan een zwakke stem, introversie en/of moeite met verwoorden. Wanneer er sprake is van een teveel aan energie zie je dat terug in teveel praten (als afweer), moeite hebben met luisteren of breedsprakig zijn.
Ajna is de Sanskriet naam voor het voorhoofdchakra. Ook wel het derde oog genoemd. Dit zesde chakra bevindt zich op het voorhoofd, tussen en iets boven de wenkbrauwen. Intuïtie en fantaseren zijn verbonden met het derde oog chakra. Ook alles wat niet binnenkomt via je vijf gebruikelijke zintuigen, maar via je zesde zintuig, zoals helder wetendheid, helder voelendheid, helderziendheid. Dit chakra is de verbinding met de geestelijke wereld en intuïtieve kennis. Om dit chakra in balans te houden is het belangrijk dat je dingen bekijkt zoals ze werkelijk zijn, dit kan anders zijn dan hoe jij er in eerste instantie naar kijkt. Wanneer je weinig energie in je voorhoofdchakra hebt dan heb je vaak een slecht geheugen, heb je weinig zelfreflectie en heb je moeite om jouw toekomst voor je te zien. Vaak vind je het dan moeilijk om een positief beeld over jezelf te hebben. Een teveel energie in je derde oog kan hoofdpijn, nachtmerries, wanen of zelfs psychosen als klacht geven.
Als laatste hebben we het kruinchakra. Het zevende chakra wordt in het Sanskriet de Sahasrara genoemd. Dit chakra verbindt de mens met zijn spiritualiteit en verlichting. Een geopend kruinchakra veroorzaakt een gevoel van diepe vrede en harmonie. Een besef dat je deel uitmaakt van een groter geheel en een diep innerlijk vertrouwen dat er een hogere macht is die van ons houdt en ons altijd geeft wat wij nodig hebben. Bij een open kruinchakra kun je zonder oordeel kijken en ben je zelfbewust. Wanneer je vast zit in je hoofd, alles wil beredeneren is dat vaak een uiting van een onder actief kruinchakra. Ook scepsis ten aanzien van spiritualiteit, leermoeilijkheden en dominant gedrag zijn hier voorbeelden van. Een overactief Sahasrara vertaalt zich in weinig gronding, weinig focus, radertjes die rond blijven draaien en neurotisch gedrag. Gezondheid in je kruinchakra kun je onder meer bereiken door je open te stellen voor nieuwe ideeën en je laten leiden door je innerlijke wijsheid.
Wil je meer te weten komen over chakra’s en deze filosofie?
Tijdens de workshop ‘Een reis door de chakra’s’ maak je in een kleine groep kennis met de wereld van de chakrapsychologie. De zeven hoofdchakra’s met al hun kenmerken komen uitgebreid aan bod, je ontvangt een persoonlijke chakra analyse en tips om zelf met jouw over- of onder actieve chakra’s aan de slag te gaan.
Heb je interesse en wil je hier graag aan deelnemen, meld je dan aan hier en reserveer alvast een plaatsje.
Waren leuke, leerzame workshops met ook goeie interactie en door de passie van Jeanine heel boeiend, bedankt daarvoor❗