Empathie en hooggevoeligheid zijn zeer met elkaar verweven. Wanneer je hooggevoelig bent vervloeit jouw energie makkelijk met die van een ander. Dit komt omdat het energieveld van een hsp vaak ver openstaat. Ook vang je als hsp subtiele signalen en allerlei non-verbale communicatie moeiteloos op. Een negatieve of vijandige omgeving zorgt direct voor overprikkeling. Jij doet er dus alles aan om het anderen naar de zin te maken en te zorgen voor een prettige en gezellige sfeer. Dit alles maakt dat de hsp vaker afgestemd is op de ander dan op zichzelf. Je hebt een groot open hart en een verlangen om anderen van dienst te zijn. Helaas heb je hierdoor ook de neiging om jezelf op de laatste plek te zetten. Je vergeet gewoonweg om eerst in te checken bij jezelf. Je staat niet of te laat stil bij wat je zelf wilt of nodig hebt.
Kracht of klacht?
Empathie en hoogsensitiviteit gaan dus vaak hand in hand. Jezelf goed in kunnen leven in de ander en snel weten wat een ander nodig heeft is in veel gevallen een krachtige en prachtige eigenschap. Het maakt je geliefd in je omgeving en door jouw afstemming op de ander zorg je voor harmonie en een prettige sfeer. Toch komt ‘empathisch zijn’ bij veel hsp’s ook in de top-vijf voor, als het gaat over de negatieve kanten van hooggevoelig-zijn. Dit lijkt paradoxaal. Toch is het eigenlijk ook wel weer logisch.
‘Empathisch zijn’ voelt voor de meeste mensen heel goed. Door de positieve waardering die dit oplevert ga jij jouw invoelend vermogen steeds vaker en op den duur bijna automatisch inzetten. Je krijgt immers het gevoel dat je ertoe doet. Door de positieve feedback voel jij je geliefd waardoor het snel naar meer smaakt.
Empathie vanuit tekort.
Hoe mooi het ook is om dingen te doen voor een ander, op den duur loop je het risico dat je jezelf voorbij loopt. Doordat je meer gericht bent op wat een ander nodig heeft en minder de focus hebt op wat jezelf nodig hebt, ontstaat er een disbalans. Dit kan ook ontstaan omdat je bijvoorbeeld zelf hunkert naar liefde en jij, door voor een ander te gaan zorgen een positief gevoel bij jezelf opwekt. Je gaat, onbewust, op deze manier jouw eigen behoefte aan liefde invullen. Je hebt dan niet meer in de gaten of je iets voor de ander doet of juist het tekort in jezelf aan het opvullen bent. Door jezelf te richten op de ander krijg je het gevoel dat je de moeite waard bent, dat je erbij hoort. Onbewust raakt je op die manier de verbinding met jezelf kwijt. Je zoekt waardering buiten jezelf en wordt steeds afhankelijker van de goedkeuring van de ander. Zelfliefde en zelfvertrouwen leg je in de handen van de ander. Dat is voor de lange termijn zeer destructief!
Hoogste tijd voor verandering!
Onthoud goed dat JIJ de belangrijkste persoon in je leven bent. De empathie die jij in je hebt, mag je in eerste instantie op jezelf richten. De mening die jij over jezelf hebt is belangrijker dan de mening van anderen. Vaak heb jij zelf in je hoofd bedacht wat iemand anders over jou denkt. De verwachting die jij hierover hebt is vaak veel kritischer dan wat mensen in werkelijkheid denken. Dit komt in veel gevallen omdat er diep van binnen een gevoel zit dat je niet goed genoeg bent. Vanuit deze angst ga je op zoek naar bevestiging of waardering buiten jezelf. Jouw empathie richten op de ander helpt hier dus (tijdelijk) bij.
Empathie vanuit liefde.
Dit verander je door jezelf empathisch te bejegenen en jezelf steeds op de eerste plek te blijven zetten. Zie jezelf als prioriteit, wees lief en aardig voor jezelf, ga beter voor jezelf zorgen en maak keuzes die goed zijn voor jou. Het betekent misschien dat je een andere route neemt dan wat jij of anderen verwacht hadden. Als jij er gelukkig van wordt, dán is het goed voor jou. Wat goed voor jou is betekent niet automatisch dat het ook goed is voor anderen. Het kan betekenen dat jij jezelf opnieuw gaat ontdekken en dat je merkt dat sommige mensen of dingen niet meer in jouw leven passen. Dit is niet wat plotseling en opeens gebeurd. Dit is een langzaam proces, zie het als groeien, ontwikkelen. Aan het begin zul je het nog lastig vinden om voor jezelf te kiezen en doe je misschien nog automatisch dingen eerst voor de ander. Maar als jij jezelf blijft focussen op wat jij nodig hebt en waar jij gelukkig van wordt dan gaat dit lukken. Je gaat dan leven vanuit Innerlijke Kracht. Daarna komt er vanzelf weer ruimte om jouw empathische gevoelens vanuit liefde te richten op de ander.
Nu hoor ik je vragen, hoe pak ik dat dan aan?
Enkele tips:
- Zet jezelf boven aan jouw prioriteitenlijstje. Jezelf op de eerste plaats zetten zal in het begin egoïstisch voelen. Je bent immers gewend om de wensen en behoeften van anderen vóór die van jezelf te laten gaan. Toch is jezelf op één zetten essentieel voor een gelukkig leven. Alleen als jíj de keuzes maakt die goed zijn voor jou en jíj jezelf niet meer wegcijfert haal je het beste uit jezelf.
- Plan regelmatig iets in wat helemaal voor jezelf is. Iets waar je blij van wordt, iets waarvan je energie krijgt.
- Maak keuzes vanuit jouw perspectief en intuïtie. Iedereen mag daar een mening over hebben. Die mening mag je fijn bij de ander laten. Ieder mens heeft een eigen bril waardoor meningen of opvattingen worden gevormd. Daar heb je geen invloed op. Dit is helemaal prima. Jij mag jouw eigen kijk hebben en keuzes maken die daarop gebaseerd zijn. Wat een ander daarvan vindt is ook oké maar hoeft niet altijd te worden overgenomen. Fijn als het overeen komt, of dat je het op een bepaalde manier met elkaar kunt afstemmen, zo niet, dan is dat ook goed.
- Wanneer je goede zelfzorg bovenaan jouw prioriteitenlijstje zet, creëer je een gezonde basis om empathisch op de ander te reageren. Omdat je eerst empathisch bent geweest naar jezelf kun je daarna naar de ander empathisch zijn vanuit liefde en niet vanuit een leegte om aardig gevonden te worden of op deze manier het gevoel te krijgen dat je de moeite waard bent.
- Geef op tijd je grenzen aan. Zeg niet direct ‘ja’, geef aan dat je er even over na wilt denken. Tune in bij jezelf: ‘wil ík dit?’, ‘hoe voelt het als ik ja of nee zeg?’ Bedenk: empathie is niet compleet wanneer je jezelf vergeet, gezond egoïsme is nodig om jouw eigen grenzen te respecteren.
Ik wens je heel veel succes bij het oefenen met bovengenoemde tips. Wees niet te streng voor jezelf als het niet in één keer lukt. Veranderen, transformeren gaat met kleine stapjes. Het voelen, eigen maken en integreren van die kleine stapjes is een proces. Geniet en complimenteer jezelf elke keer als het is gelukt.
Persoonlijke begeleiding.
Blijft het lastig om jezelf op de eerste plaats te zetten? Vind je het moeilijk om jouw empathie eerst te richten op jezelf? Kan jouw zelfvertrouwen en zelfliefde een boost van binnenuit gebruiken? Door middel van persoonlijke begeleiding help ik jou bij het herstellen van de verbinding met je zelf en begeleid ik jou om de juiste stappen te maken zodat jij vanuit Innerlijke Kracht kunt gaan leven.
Zet jezelf op jouw prioriteitenlijstje, neem een kijkje op mijn website en/of maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Lees ook over het HSP traject.