Menu Sluiten

Systemisch werken

Systemisch werken geeft vaak snel inzicht in de onderliggende problematiek van een vraagstuk. Door een situatie, relatie of gezin op te stellen kom je meestal op een unieke manier tot de diepere kern van een probleem. Een familie- of systeemopstelling kan in zeer veel gevallen worden toegepast. Bij zowel een losse sessie als tijdens een transformatie traject. Het levert vrijwel altijd bruikbare informatie op die bijdraagt aan de oplossing van jouw probleem. Informatie die jouw leven voorgoed verandert. 

We leven allemaal in diverse verschillende systemen. Denk aan onze families, collega’s, verenigingen en onze vriendenkring. Vanuit het gezin waarin je bent opgegroeid heb je onbewust en vaak uit loyaliteit, veel overtuigingen, gedragingen en patronen meegekregen. Deze patronen blijf je vaak je hele leven met je mee dragen. Ze kunnen helpend maar ook belemmerend en belastend zijn. 

Systemisch werk

Systemisch werk richt zich vooral op jouw innerlijk weten. Het maakt je bewust van je loyaliteit aan jouw systeem. Het kan zijn dat je daar, onbewust, zo verstrikt zit dat je je leven niet vrijuit kunt vormgeven. Een familieopstelling geeft inzicht in dieper liggende familiepatronen. Je zult zien dat belangrijke gebeurtenissen in een familie kunnen doorwerken. Dat deze invloed kunnen hebben op het welzijn en functioneren van jou en andere familieleden. Hoe onzichtbare familiebanden aanwezig zijn en welke emotionele verstrikkingen daardoor kunnen ontstaan. Het maakt daarbij niet uit of je een innige band met je familie hebt of niet. Evenmin of je familieleden wel of niet meer in leven zijn. 

In eerste instantie wordt er gekeken naar de onderliggende verhoudingen en verstoringen. Wanneer deze zichtbaar en voelbaar worden, wordt gezocht naar een passende herordening. Een herschikking waarin ieder plek en lot erkend wordt. Ook de samenhang tussen de verschillende generaties krijgt aandacht. In het eindbeeld van een familie opstelling is een ordening zichtbaar die op liefde is gebaseerd. Een beeld dat een opening biedt om helende stappen te zetten. 

De toepassing van systemisch werken is niet alleen geschikt bij familiekwesties. Het gaat nog veel verder. Eigenlijk is er geen enkele vraag die niet in een opstelling onderzocht kan worden. 

Familie en systeemopstellingen geeft verhelderende en bevrijdende inzichten aan iedereen die worstelt met vragen over levensthema’s, ziekte, keuzes maken of over hardnekkige patronen. In mijn blog ‘wanneer het wetende veld vertelt lees je er meer over.