Menu Sluiten

Grenzen aangeven is een mooie vorm van zelfliefde.

Persoonlijke grenzen zijn erg belangrijk om in je eigen kracht te kunnen staan. Jouw grenzen leren herkennen en aangeven zorgt ervoor dat je meer innerlijke kracht gaat ervaren. Soms kan dit echter een behoorlijke uitdaging zijn. Oorzaken hiervan kunnen zijn dat jij nooit hebt geleerd om jouw grenzen aan te geven. Dat je bent opgegroeid in een gezin met autoritaire ouders, waar alleen hun grenzen belangrijk waren of had je ouders die zelf moeite hadden met het aangeven van grenzen. Wanneer er in het verleden niet of nauwelijks rekening met je werd gehouden of jouw mening vond geen vruchtbare grond, is de kans groot dat je daardoor een stukje eigenheid, authenticiteit bent kwijtgeraakt. Hierdoor ben je de echte verbinding met jezelf verloren en voel je niet meer waar jouw grenzen liggen. Het signaal dat iemand over je grens heen gaat komt pas bij je binnen als het te laat is. Jouw focus is steeds meer gericht geraakt op wat de ander belangrijk vindt, je cijfert jezelf gemakkelijk weg. Jouw eigen grenzen aangeven kan bij jou misschien de angst oproepen dat anderen je niet meer zo aardig vinden.

Wat zijn jouw grenzen?

Wanneer je hierin vervolgens geen verdere ontwikkeling doormaakt is de kans groot dat jij moeite blijft houden met het aangeven van jouw grenzen. Om goede, heldere grenzen te kunnen stellen moet je allereerst weten waar die grenzen liggen. Goede gronding en opnieuw leren luisteren naar jouw lichaam is nodig om te voelen waar voor jou de streep ligt. Jouw lichaam geeft niet alleen op fysiek maar ook op emotioneel en mentaal niveau allerlei signalen af wanneer je tegen je eigen grenzen begint aan te lopen. Jouw lichaam voelt feilloos aan of het een ‘Ja’ of een ‘Nee” moet zijn. Wanneer je deze signalen weer gaat oppikken is er een eerste belangrijke stap gezet op weg naar gezonde grenzen.

Hoe geef je die aan?

Misschien voel je je grenzen wel en wil je er ook wel naar luisteren, maar vind je het heel moeilijk om je grenzen te communiceren naar anderen. Je vermijdt dit of je probeert het wel maar krijgt niet de reactie die je verwacht. Het kan zijn dat anderen simpelweg je grenzen niet opmerken. Je voelt je daardoor niet gezien, niet gehoord of niet begrepen. Vaak komt dit doordat je op dieper niveau blokkades hebt in het aangeven van jouw grenzen en daardoor niet helder communiceert. Je uitstraling, je woorden en je gevoel zijn dan niet in harmonie met elkaar waardoor jouw grens voor de ander niet helder is.

Wanneer je op diep niveau helderheid hebt over je eigen grenzen, komt dat wat je voelt, denkt en uitstraalt weer op één lijn met elkaar. Het is dan voor anderen veel gemakkelijker om jouw grenzen te herkennen, te respecteren en te accepteren. Het kan ook zijn dat je het communiceren van je grenzen niet eens probeert omdat je bang bent voor de reactie van de ander. Dat je krampachtig allerlei andere oplossingen probeert te verzinnen waardoor jij geen nee hoeft te zeggen. Misschien ben je bang voor conflicten en ga je liever over je eigen grenzen heen dan dat je riskeert dat iemand boos op je wordt of ontevreden over je is.

Houd eerst rekening met jezelf!

We hebben allemaal geleerd dat het belangrijk is om rekening met elkaar te houden. Het probleem is dat we meestal niet geleerd hebben om daarbij ook rekening met onszelf te houden en daarin een gezonde balans te vinden. Een balans van geven en ontvangen. Een balans van voor jezelf zorgen en voor anderen zorgen zonder dat je jezelf daarbij uitput. Bij het aangeven van grenzen is het belangrijk dat je het bij jezelf houdt, bij jouw gevoel. Daar is immers geen discussie over mogelijk. Je begint je zin bijvoorbeeld met: “Ik krijg het gevoel dat…” of “Ik vind het niet prettig dat…”

Grenzen aangeven lijkt misschien egoïstisch maar dat is het zeker niet. Doordat jij jouw grenzen aangeeft leer je anderen met jou om te gaan. Wanneer anderen jouw grenzen niet kennen kunnen ze zich er ook niet op aanpassen. Door duidelijk je grenzen aan te geven reken je af met negatieve gevoelens, ook over jezelf. Goede en waardevolle relaties zijn gebouwd op wederzijds vertrouwen en respect. Door je grenzen aan te geven wordt je authentieker, interessanter en krijg je meer respect. Grenzen aangeven is niet egoïstisch, het toont liefde en respect naar jezelf.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.