Menu Sluiten

Hoe blijf jij aan het roer van jouw leven staan?

Op dit moment, tijdens de Corona crisis, hebben we meer dan ooit te maken met drie belangrijke waarden in ons leven: vrijheid, gezondheid en vertrouwen. De vraag is hoe ga je, zonder dat je afhankelijk wordt van de situatie om jou heen, deze waarden invulling geven? Wat kan jij doen of juist niet om je vrij te blijven voelen terwijl je bewegingsruimte van buitenaf steeds verder beperkt wordt? Wat is jouw invloed om ervoor te zorgen dat je gezond blijft? Hoe ga je om met onzekerheid en houd je vertrouwen terwijl je zo graag wil weten waar je aan toe bent? Hoe blijf je aan het roer van jouw leven staan, ook in tijden wanneer het stormachtig en onzeker is?

De eerste stap die je daarin kunt zetten is aanvaarden. Erken de situatie waarin je nu zit, simpelweg omdat het de realiteit is. Baal ervan, erken de pijn, voel de angst. Zelfs wanneer je geconfronteerd wordt met overlijden, ziekte of je financieel hard geraakt wordt; probeer zo snel mogelijk te aanvaarden, dat wat er nu is. Het lijkt misschien vreemd maar door te aanvaarden dat dingen zijn zoals ze zijn, hoe pijnlijk of vervelend ook, creëer je rust en ruimte in jezelf. Het is echt niet altijd makkelijk, het is een proces waar focus en energie voor nodig is. Wees niet te kritisch op jezelf als het niet meteen lukt, merk kleine positieve veranderingen bij jezelf op en wees daar trots op.

Wanneer er, vaak door een crisis, een nieuwe realiteit ontstaat is de vraag; Wat kan IK NU doen of laten om me in deze omstandigheden beter te voelen. Welke invloed heb ik? Jij hebt altijd zelf invloed en bent steeds verantwoordelijk voor jouw eigen keuzes. Jij kunt je op elk moment afvragen wat er voor nodig is om dichter bij jouw doel te komen. Alles wat jij doet of zegt in dit moment heeft invloed, op de toekomst, op je gezondheid maar ook op jouw omgeving. Weet dat invloed iets anders is dan controle. In de westerse wereld handelen we graag vanuit houvast en controle, daarom voelt het uiterst ongemakkelijk en onzeker wanneer we niet meteen weten welke gevolgen onze keuzes zullen hebben. We denken vaak dat we controle hebben omdat de meeste dingen die we plannen ook ongeveer zo gaan zoals we ze gepland hebben. Maar weet dat controle altijd een relatief begrip is. In de huidige crisisperiode rondom het Corona virus zie je dat heel duidelijk. Wetenschappers, medici, politici, testen en rekenmodellen. Op allerlei manieren wordt er geprobeerd grip te krijgen, controle te krijgen om met de gevolgen van het virus om te gaan. Op dit moment zie je overduidelijk dat de controle ontbreekt maar dat de invloed die iedereen heeft van groot belang is.

Naast het aanvaarden en beïnvloeden van lastige situaties is het ook belangrijk om nieuwsgierig te blijven naar nieuwe mogelijkheden en oplossingen. Vaak wil er iets in jou graag weten waar het aan toe is en probeer je een weg van veiligheid te creëren. Echter dit is fake, een illusie. Wanneer je de gevolgen van jouw keuzes niet per se vooraf hoeft te weten en dingen anders mogen gaan dan dat jij vindt dat ze zouden moeten gaan, zul je verbaasd worden welke nieuwe mogelijkheden er zich aandienen. Laat angst plaatsmaken voor nieuwsgierigheid.

Wanneer je in het hier-en-nu leert aanvaarden, jouw invloed gebruikt en nieuwsgierig blijft naar (nieuwe) mogelijkheden sta jij zelf aan het roer van jouw eigen leven. Dan heb jij zelf de regie over jouw vrijheid, gezondheid en vertrouwen. En dát gaat iets positiefs met je doen! Het betekent niet dat je geen verdriet, angst, pijn of ellende meer zult hebben, maar het helpt je zeker om energiek en vanuit innerlijke kracht in het leven te kunnen staan.

Enkele vragen die je daarbij kunnen helpen zijn:

  • Wat kan IK NU doen of laten wat voor mij goed is en bij mij past?
  • Wat kan IK NU doen om gezond te blijven, welke invloed heb ik daarop?
  • Waar heb IK NU invloed op als het gaat over mijn eigen gevoel van vrijheid?
  • Waar heb IK invloed op om vertrouwen te hebben in de situatie, in mezelf, de toekomst en mijn doelen?

Wanneer je de huidige omstandigheden benut om er vanuit dit perspectief naar te kijken, dan zou deze crisisperiode je weleens enorme kansen kunnen bieden.

Een andere kijk op dingen helpt bij het verminderen van klachten. Een andere visie, waarbij je oude denkpatronen loslaat, je lijf leert voelen en contact maakt met wat je nu écht zelf wilt zorgt ervoor dat je vanuit innerlijke kracht met meer energie gaat leven!

Goed voor elkaar zorgen, begint altijd bij jezelf!

Mocht je graag persoonlijk met mij willen werken om stevig aan het roer van jouw leven te staan, dat kan! Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek, we kijken dan met elkaar wat er speelt en op welke manier ik je daarbij kan begeleiden. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.