Menu Sluiten

Jouw mindset bepaalt jouw antwoord

Voel jij je in bepaalde situaties snel verantwoordelijk om zaken mee op te pakken of de gaten dicht te lopen die anderen hebben veroorzaakt? Baal je er achteraf van dat je te snel ja hebt gezegd voor een klus waardoor jij je vervolgens bezig moet houden met zaken die niet bij jou horen of die jou geen energie geven? Denk je dan bij jezelf, ‘waarom heb ik toch weer ja gezegd?’, of ‘waarom moet ik dit altijd doen, pakt niemand anders dit op?’, ‘hoe komt het toch dat dit nu op mijn bordje ligt?’.

Mogelijk reageer jij dan vaak vanuit een eerste, snelle reactie. Je hebt dan waarschijnlijk een echte doeners mentaliteit. Het kan ook zijn dat jij erg behulpzaam en betrokken bent waardoor je het fijn vindt om klaar te staan voor de ander. Je kunt je ook erg verantwoordelijk voelen waardoor je snel zaken naar je toe trekt. In al dit soort gevallen kun je snel schakelen en ga je direct tot actie over. Bij een vraag heb jij snel het antwoord en sta je klaar om te helpen en jouw bijdrage te leveren. Het kan ook zijn dat je bang bent om afgewezen te worden als je ‘nee’ zegt, dat ze je dan niet meer aardig vinden. Dit laatste zie je met name vaak terug bij mensen die hooggevoelig zijn.

Waarom doe je wat je doet? Waarom reageer je zoals je reageert? Vanuit welke motieven handel je? Wat verwacht je van de ander? Interessant wat jouw antwoorden zijn! Veel van wat we doen gebeurt vaak automatische en onbewust. Onze reactie wordt meestal bepaald vanuit opvoeding, gewoontes en overtuigingen (we denken te weten hoe het zit). Door de jaren heen hebben we ons dingen aangeleerd die in sommige situaties zinvol en succesvol waren. Vraag is, of dat gedrag nog steeds het succes oplevert wat het destijds in die bepaalde situatie deed. Of dat er intussen iets verandert is waardoor aanpassing in je gedrag jou veel meer op gaat leveren.

Het is goed om inzicht te krijgen in jouw aannames en gedachten. Jouw gedrag en gevoel wordt altijd aangestuurd door een gedachte. Je vindt ergens wat van, je vindt dat iets wel of niet moet of je hebt ergens een oordeel over. Misschien vind je dat je geen nee mag zeggen, dat jij door jouw kennis de meest aangewezen persoon bent of dat je altijd antwoord moet geven op een vraag die op tafel komt. Hier spelen dan belemmerende gedachten een rol bij jouw acties. Belangrijk is dan om je af te vragen of jouw gedachten over de situatie waar zijn. Mag je inderdaad geen nee zeggen? Waarom niet? Van wie mag dat niet? Jouw gedachten bepalen voor een groot gedeelte hoe jij reageert in een situatie.

Ga onderstaande tips eens uitproberen! Je gaat hierdoor eerst verantwoordelijkheid nemen voor jezelf. Wanneer je dat als uitgangspunt kunt nemen zal het steeds makkelijker zijn om jouw gezonde grenzen aan te geven. Je gaat dan de dingen doen waarvan jij energie krijgt en die waardvol voor jou zijn. Doe de dingen waar jij verantwoordelijk voor bent en zorg dat de zogenaamde ‘apen’ van de ander niet op jouw schouder terecht komen!

1. Krijg inzicht in jouw gedachten en aannames

  • Mag ik ook nee zeggen?
  • Ik ben de meest aangewezen persoon om dit op te pakken (kennis / kunde)
  • Anderen hebben er (ook) geen tijd voor
  • Ik voel me verantwoordelijk voor de oplossing
  • Ik moet reageren omdat niemand anders reageert
  • Als ik nee zeg vinden ze me misschien niet meer aardig
  • Ik voel mezelf belangrijker wanneer ik ja zeg tegen de klus
  • Ik creëer op deze manier wisselgeld voor als ik in de toekomst wat van de ander nodig heb

2. Creëer tijd

  • Richt je aandacht op jezelf
  • Voel je niet ongemakkelijk wanneer niemand reageert
  • Wees niet bang voor de stilte die valt, blijf goed bij jezelf
  • Gun jezelf tijd voordat je met een reactie komt 
  • Neem deze tijd om onderstaande vragen te stellen

3. Stel jezelf vragen

  • Wat wordt er precies verwacht?
  • Ben ik de aangewezen persoon voor dit vraagstuk?
  • Heb ik er tijd voor?
  • Geeft deze vraag of klus mij energie?
  • Wil ik dit écht?
  • Wat zegt mijn gevoel?

Jouw mindset bepaalt waar jij uitkomt!

Ga oefenen met bovenstaande tips en ervaar dat je hiermee tot de argumenten komt waarmee jij jouw grenzen aan kunt geven. Je komt hierdoor steeds dichter bij jouw innerlijke kracht. Het zal je energie geven en ervoor zorgen dat jij steeds meer gaat kiezen voor dingen waar jij écht blij van wordt. Het helpt je om goed bij jezelf te blijven en jouw eigen grenzen te bewaken. In het begin zal het ongemakkelijk aanvoelen, anderen zullen ook op je gaan reageren. Jij was immers in het verleden vaak één van de eerste die zich opwierp om iedereen tevreden te houden. Wanneer jij met jouw steekhoudende argumenten voor jezelf opkomt zul je waardering en erkenning oproepen. Niet alleen vanuit de ander, maar zeker ook vanuit jezelf.

Mocht je hierbij wat hulp kunnen gebruiken, neem dan contact met me op. Graag help ik je mee om jouw gedachtenpatronen, hoe jij tot jouw keuzes komt en jouw mindset te onderzoeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.