Menu Sluiten

Systeem- & familieopstelling

We leven allemaal in diverse verschillende systemen zoals onze families, werk, verenigingen en onze vriendenkring. Veel van onze onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in de systemen waarin we zijn opgegroeid. Vanuit het gezin van herkomst neem je vaak uit loyaliteit bekrachtigde en beperkende patronen mee. Deze patronen kom je dan opnieuw tegen binnen nieuwe systemen, bijvoorbeeld je relatie of werk. 

Wanneer je terugkerend last hebt van bijvoorbeeld angsten, frustraties, onrust, onverklaarbaar groot verdriet, doelen niet halen of relatieproblemen kan het zinvol zijn om met een systeemopstelling belemmerende patronen en verstoringen zichtbaar te maken.

Systemisch werk richt zich vooral op de laag van de ziel. Het wil je bewust maken van je loyaliteit aan jouw systeem. Het kan zijn dat je daar, onbewust, zo verstrikt zit dat je je leven niet vrijuit kunt vormgeven. Met een familieopstelling krijg je inzicht in dieper liggende familiepatronen. Je zult zien dat belangrijke gebeurtenissen in een familie van invloed zijn op het welzijn en functioneren van jou en andere familieleden. Hoe onzichtbare familiebanden aanwezig zijn en welke emotionele verstrikkingen daardoor kunnen ontstaan. het maakt daarbij niet uit of je een innige band met je familie hebt of niet, en evenmin of je familieleden nog in leven of al gestorven zijn.

Wanneer onderliggende verhoudingen en verstoringen zichtbaar en voelbaar worden, wordt gezocht naar een passende herordening waarin ieder plek en lot wordt erkend. Ook de samenhang tussen de verschillende generaties krijgt aandacht. In het eindbeeld van een opstelling is een ordening zichtbaar die op liefde is gebaseerd en die een opening biedt om helende stappende te zetten. Lees meer over systemisch werken in mijn blogs.