Menu Sluiten

Werk aan je gezondheid door te mediteren.

Dat mediteren kan bijdragen aan een goede gezondheid wordt door steeds meer mensen ontdekt. Zoals je gaat hardlopen of aan fitness doet om je lijf fit te houden, train je met meditatie je mind, of je gedachten. Waar het bij sporten om fysieke inspanning gaat, zorgt meditatie juist voor geestelijke ontspanning. Je lichaam komt volledig in ruststand. Hierdoor krijg je meer invloed op al jouw gedachten en emoties.

Net als met sporten vergt mediteren in eerste instantie wel wat oefening. Wanneer je voor een eerste keer mediteert is het goed om een eenvoudige en korte oefening te kiezen. Wanneer je wat meer ervaring hebt zal het beter lukken om een langere meditatie te doen. Mediteren kan overal, de hele dag. Een paar minuten op je werk, een half uurtje voor het slapen gaan of een kwartiertje bij het opstarten van de dag. Een vast moment op de dag of in de week, jij bepaalt het allemaal zelf.

Mediteren draait om het trainen van mindfulness en concentratie. Het gaat daarbij niet zozeer om de lengte van de meditatie als wel om de regelmaat. Een dagelijkse meditatie legt een prima basis onder je geluk, gezondheid, relaties en persoonlijke groei. Als je het woord mediteren zweverig vindt, noem het dan aandacht training, training in emotionele intelligentie of ont stressen. Want dat is ook allemaal waar.

Meditatie brengt je weer dichter bij je intuïtie. Door allerlei gedachten ben je vaak verwijderd geraakt van je intuïtie, van  je innerlijke stem. De stem die jou vertelt wat de beste keuzes voor jou zijn. Wat je het beste kunt doen om je goed te voelen.

Meer dan 30 jaar wetenschappelijk onderzoek laat zien dat mediteren goed is voor bijna alles. Net als slapen, gezond eten en sporten. Wanneer je zonder oordeel aandacht kunt hebben voor het hier-en-nu, dat is wat mediteren is, zal dit een positieve uitwerking hebben op jouw gezondheid.

Graag zet ik een aantal van de uitkomsten van die onderzoeken onder elkaar.

Verandering van mindset bij depressie.

Een van de kenmerken van mensen met een depressie is het piekeren en de malende gedachten in het hoofd. Regelmatig mediteren helpt enorm om die stroom van, vaak negatieve, gedachten te verminderen. In feite leven mensen met een depressie constant in het verleden of in de toekomst. Ze piekeren over wat er gebeurd is of wat er komen gaat. Meditatie kan je helpen om meer in het hier-en-nu te leven. Hierdoor maak je je minder zorgen over wat is geweest of wat er nog gaat komen.

Minder angst

Wanneer je mediteert ben je helemaal ontspannen, je bent zo gefocust dat niets je kan afleiden. Hierdoor verminder je jouw schrikreactie. Een verminderde schrikreactie heeft een positief effect op het ervaren van angst. Angst is vaak een onderliggend probleem bij tal van aandoeningen. Wanneer je minder angst ervaart zul je ook minder stress of depressieve gevoelens ervaren.

Betere slaap

Een onderzoek onder mensen die last hebben van slaapproblemen heeft aangetoond dat meditatietechnieken de kwaliteit van de nachtrust, de hoeveelheid slaap en de efficiency van de slaap verbeteren. Dit heeft natuurlijk ook een positief effect op de kwaliteit van het dagelijks leven. Je bent beter uitgerust waardoor je energieker en krachtiger in het leven staat.  

Betere focus en concentratie

Mediteren verandert een bepaalde frequentie, een bepaalde trilling in de hersenen. Dit zorgt ervoor dat je beter informatie kunt verwerken en beter kunt leren. Daarnaast wordt door deze hogere trilling de informatie die ons kan afleiden er juist uitgefilterd. Dit maakt dat je door regelmatig te mediteren,  jij je beter kunt concentreren en focussen.

Het versterkt je immuun systeem

Je denkt misschien dat mediteren alleen maar psychologische voordelen heeft. Toch zijn er ook fysieke voordelen te noemen. Regelmatig mediteren zorgt voor een sterker immuunsysteem. Dit betekent dat je minder vatbaar bent voor ziektes en je sneller herstelt dan mensen die niet mediteren. Daarnaast zorgt de diepe ontspannende werking tijdens een meditatie voor een verlaging van de bloeddruk.

Een betere emotionele balans.

Mediteren zorgt voor een betere emotionele balans. Regelmatig mediteren verlaagt de hersenactiviteit in het deel van de hersenen wat de emoties regelt. Dit betekent niet dat wanneer je mediteert je helemaal geen emoties meer ervaart, maar wel dat je deze beter onder controle hebt. Op veel dingen die je in het dagelijks leven meemaakt heb je geen invloed. Waar je wel invloed op hebt zijn je gedachten en emoties die je door deze gebeurtenissen ervaart. Mensen die mediteren zijn beter in staat om bij zichzelf te blijven en zich niet door allerlei emoties te laten meeslepen.

Compassie ontwikkelen

Een van de andere positieve effecten van mediteren is compassie ontwikkelen. Niet alleen compassie voor andere mensen, maar ook compassie voor jezelf. Belangrijk om te weten is dat wanneer je compassie hebt voor jezelf, je dan pas echt compassie kunt voelen naar anderen. Mediteren zorgt ook voor een betere afstemming tussen de linker- en rechterhersenhelft, wat maakt dat je je gelukkiger voelt.

Mediteren biedt dus enorm veel voordelen. Waarom zou je het jezelf niet gunnen om hiervan te profiteren? Mediteren is niet moeilijk, maar wanneer je niet gewend bent om stil te zitten, zullen je gedachten snel alle ruimte vullen. Dit is volkomen normaal en betekent niet dat je het niet goed doet. Wanneer je daar regelmatig mee oefent zul je daar verandering in gaan merken. Geef niet op wanneer je niet direct het resultaat van stilte ervaart. Het belangrijkste en misschien ook wel de grootste uitdaging is om je verwachtingen los te laten.

Mijn advies is om regelmatig tijd voor jezelf vrij te maken en de vele voordelen van mediteren te gaan ontdekken en ervaren.

6 Comments

 1. Trudy

  Supermooi geschreven!
  Ik houd me aanbevolen als jij met meditatie gaat beginnen!
  Heb je nog tips voor app of site wat misschien iets is?

  • cisae

   Dankjewel Trudy, zodra ik weer ga starten met meditatie bijeenkomsten hoor je van me.
   Op Youtube zijn heel veel meditaties te vinden, kort, lang, eenvoudig en voor de wat meer gevorderden.
   Ik stuur je even een pb om jou persoonlijk te adviseren.
   Succes!

 2. Dianne

  Bedankt voor de heldere uiteenzetting. Wat een hoop voordelen levert mediteren op. Wel moeilijk om in je eentje mee te starten vind ik. Dus ook ik houd me aanbevolen;-)

  • cisae

   Hoi Dianne,
   Leuk dat je zo enthousiast bent geworden. Ik ben het met je eens dat het lastig kan zijn om in je eentje te beginnen.
   Ik ben momenteel een (groeps-)programma aan het schrijven waar ik na de zomer mee wil gaan starten. Mediteren zal daar onderdeel van uitmaken, net zoals mindfulness, spirituele psychologie en mooie inzicht oefeningen. Mogelijk ook iets voor jou!
   Zodra ik er meer over kan vertellen neem ik zeker contact met je op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.