Menu Sluiten

Zet jezelf elke dag op jouw prioriteitenlijstje!

Goed voor jezelf zorgen zou elke dag op jouw prioriteitenlijstje moeten staan. Wanneer jij jezelf centraal stelt en keuzes maakt die voor jou goed voelen, houd je jouw energie op peil. Je loopt minder kans op vermoeidheid, stress en burn-out als gevolg.

Het probleem is dat veel mensen, vaak vanuit hun opvoeding, gewend zijn om het anderen naar de zin te maken. We hebben geleerd om ons naar buiten te richten. Wat kunnen we doen om het de ander naar de zin te maken? Onderliggend zit vaak de vraag, wat kan ik doen om aardig gevonden te worden.  Jezelf altijd naar buiten richten, je meer op de ander richten dan op jezelf, is een leefwijze die op termijn een hoge prijs kan hebben.

Hoe ziet jouw agenda er uit?

Kijk eens in je agenda. Vaak zit die overvol. Met leuke dingen, afspraken en verplichtingen. Hoe is de balans? Je kunt soms het gevoel krijgen dat je geleefd wordt. Me-time invoeren is heel belangrijk om af en toe stil te kunnen staan. Zeker wanneer je hoogsensitief en dus snel overprikkeld bent. Relativeer je agenda, want geloof me, vrijwel alles is flexibel. De meeste mensen begrijpen het best als je zegt dat je teveel afspraken achter elkaar hebt gepland, waardoor je liever op een ander moment afspreekt. Wanneer je er wél met meer energie en aandacht bij kunt zijn. Het kan zijn dat je door de jaren heen een heel rijk sociaal leven hebt opgebouwd wat inmiddels steeds meer energie van je vraagt. Kijk dan eens kritisch naar al je contacten. Aan wie wil jij allemaal jouw tijd besteden? Wie is een twijfelgeval? Zo krijg je helder wie jouw prioriteit heeft en waar je misschien in de toekomst iets meer afstand van moet nemen. Egoïstisch? Absoluut niet. Het gaat hier om goed voor jezelf zorgen. Jezelf in het centrum van jouw leven zetten. 

Reserveer Me-time.

Bij goede zelfzorg is het heel belangrijk om te weten wat voor jou werkt. Maak eens een lijstje met dingen die je leuk vindt om te doen, die jou energie geven, waar je ontspannen van wordt. Waar wordt je écht blij van? Waardoor kom jij in flow? Gebruik dit lijstje om blokken in je agenda te vullen met deze activiteiten. Plan ook lummelmomenten in. Hierdoor ontstaat er weer ruimte in je hoofd en krijgt je creativiteit en energie een flinke boost.

Wees mindful!

Door regelmatig een korte mindfulness oefening te doen is het eenvoudiger om bewuste keuzes te maken die goed voor jou zijn. Neem jezelf als vertrekpunt. Niet door te denken, maar door te voelen. Dit kun je bereiken door een paar keer per dag, het liefst op vaste momenten, vijf minuten op een rustige plek te gaan zitten. Doe je ogen dicht en wordt je ervan bewust hoe jij je voelt. Probeer je ademhaling te volgen. Vraag jezelf daarna waar jij behoefte aan hebt.

Goed voor jezelf zorgen en jouw grenzen hiervoor aangeven is broodnodig. Bouw structureel zelfzorg momenten in en wees hierbij voorzichtig met het doen van concessies! De wereld vraagt continu om aandacht, stel jezelf centraal! Wanneer jij goed voor jezelf zorgt, zit jij beter in je vel en word je ook nog eens een leuker mens. 

Vind je het moeilijk om hierin de eerste stappen te zetten, voel je welkom bij CISAE. Graag kijk ik met je mee welke handvatten jij kunt gebruiken om met meer innerlijke kracht en energie door het leven te gaan. 

1 Comment

  1. Annet Coppens

    Hoi Jeanine,
    Wat een goed en herkenbaar stuk heb je hier geschreven! Voor jezelf opkomen is zó belangrijk! Het besluit nemen dat je ook ‘nee’ mag zeggen geeft zoveel rust.
    En jezelf steeds bijsturen, ouder worden doet iets met je waardoor je grenzen moet verleggen om overeind te blijven.
    Bedankt voor deze blog!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.