Menu Sluiten

Hooggevoeligheid

Iemand die hooggevoelig is wordt ook wel een HSP (High Sensitive Person) genoemd. Zo’n 15 tot 20% van de wereldbevolking wordt geboren als HSP. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een HSP zo’n 17 keer meer prikkels ontvangt dan een niet HSP. En dat de verwerking van al deze prikkels in het brein van hooggevoelige mensen écht anders verloopt. 

Een HSP heeft een gevoeliger zenuwstelsel dan een niet-HSP. Hierdoor worden prikkels die binnenkomen via de zintuigen (oren, ogen, mond, neus en huid) intenser ervaren. Ze horen, zien, proeven, ruiken en/of  voelen veel meer dan de niet-HSP. Het is dus niet zozeer dat de zintuigen beter ontwikkeld zijn, de zintuiglijke indrukken worden vooral complexer verwerkt.

Ook ben je als HSP gevoeliger voor prikkels die je van binnen ervaart. Zoals gedachten, emoties, stress en pijn. Piekeren, een ‘vol en druk hoofd’ kan dan het gevolg zijn. Door de diepe ervaring van emoties uit een HSP zich vaak eerder en heftiger dan een niet-HSP. Anderen kunnen dit zien als overdreven of sentimenteel.

Wanneer je hoogsensitief bent, heb je dus een gevoelige relatie met prikkels. Naast het feit dat je veel meer prikkels binnen krijgt dan wanneer je deze eigenschap niet bezit, worden al deze prikkels ook nog eens veel diepgaander verwerkt. Wanneer je goed weet om te gaan met jouw hooggevoeligheid zul je er enorm veel voordelen van ervaren. Dan zul je deze eigenschap als een persoonlijk cadeautje zien. Maar als jij in je dagelijks leven geen rekening houdt met jouw hoogsensitiviteit betaal je hiervoor vaak een hoge prijs. Perfectionisme, pleasen, afwijzingsgevoeligheid, bewijsdrang, jezelf anders voelen waardoor je vanuit een bepaalde ‘geaccepteerde’ rol gaat leven. Moeite met het aangeven van grenzen, een negatief zelfbeeld, een gebrekkig gevoel van eigenwaarde. Allemaal nare effecten en gevolgen als gevolg van jouw hoogsensitiviteit. Uiteindelijk kun je dan als HSP een rekening gepresenteerd krijgen in de vorm van chronische vermoeidheid, fybromyalgie, slaapstoornissen, sociale fobieën, verslavingen, depressie, stress of burn out.

Wat zijn nu de voornaamste kenmerken van een HSP?

Een HSP kan zich, door de extra gevoelige antennes, gemakkelijk verplaatsen in de ander. Ze voelen emoties van anderen haarfijn aan. Een HSP heeft vaak een sterke intuïtie. Een HSP weet meestal snel wat de ander nodig heeft. Valkuil hierbij is dat ze de behoefte van anderen vaak vóór die van zichzelf laten gaan. Dat ze zich teveel aanpassen aan de ander. Zichzelf wat terugtrekken of hun mening minder snel ventileren.  Als HSP ben je in staat zeer nauwkeurig en accuraat te werken. Je begrijpt non-verbale communicatie als geen ander en voelt haarfijn aan waar de problemen en oplossingen liggen. 

Een HSP is gericht op verbinding, op harmonie. Kijkt naar alle facetten. Er wordt breed nagedacht over allerlei zaken en details die van invloed kunnen zijn. Dit kan soms vertragend werken of worden opgevat als twijfelen, perfectionisme of besluiteloosheid. Het kan ook verlammend werken. Dat er teveel keuzes zijn waardoor er keuzestress en vervolgens stilstand ontstaat.

Om als HSP optimaal van het leven te kunnen genieten is het belangrijk dat jij je bewust bent van jouw gevoeligheden. Dan kun je de mooie kenmerken van hoogsensitief zijn inzetten. Je zult dan jouw hooggevoeligheid ervaren als een mooi persoonlijk cadeau. Wanneer je jezelf (nog) niet (h) erkent als HSP dan kan het leven er een stuk anders uitzien. Je hebt dan meer last van de valkuilen en kwetsbaarheden. Dit voelt dan dat je voor jouw hooggevoeligheid een behoorlijke prijs moet betalen. 

Van Klacht naar Kracht!

Een eerste stap om van jouw hooggevoeligheid een kracht te maken is jezelf herkennen in deze aangeboren eigenschap. Dit voelt meestal direct als een vorm van thuiskomen. Het is ook de eerste stap richting een authentieke levensstijl, afgestemd op wie jij werkelijk bent.

Wanneer jij jouw hooggevoeligheid als kracht wilt gaan ervaren is het waarschijnlijk nodig om jouw leven op sommige punten wat aan te passen. Het is nodig om jouw leven opnieuw te gaan formuleren, begrijpen waarom jij de beslissingen hebt genomen zoals ze genomen zijn. Je mag jezelf gaan waarderen voor wie jij werkelijk bent. Belangrijk is ook dat je stopt met jezelf te vergelijken met een niet-HSP.

Aanpassing van jouw levensstijl waardoor klacht transformeert tot kracht is een proces dat jouw stap voor stap richting Bewust-Er-Zijn brengt.

Dit proces loopt als volgt:

  • Ontkenning / onbewust; Je hebt nog geen idee wat hooggevoeligheid inhoud, en of jij deze eigenschap bezit, of je er wat mee kunt en wilt. Je bent mogelijk zelfs nog wat sceptisch.
  • Herkenning; Je gaat je herkennen in de kenmerken, hiermee is de eerste stap gezet.
  • Erkenning; Je gaat inzien dat hooggevoeligheid bij jou hoort.
  • Bewustwording; Je gaat op zelfonderzoek uit
  • Verandering; Je leert aan welke knoppen jij kunt draaien om jouw ware innerlijke zelf te gaan ontmoeten
  • Bevrijding; Jij gaat leven in flow, je kent jouw kwaliteiten en kwetsbaarheden en neemt zelf de regie over jouw eigen leven. Jouw authenticiteit. Al jouw mogelijkheden, jouw volledige potentie wordt zichtbaar.

Waar het om gaat is dat jouw hooggevoeligheid gaat zien als een gave die jou uniek maakt. Wanneer jij jezelf omringt met jouw kern- kwaliteiten, dingen die jij als logisch en gemakkelijk beschouwd, dan geef jij optimaal vorm aan jouw authenticiteit, jouw eigenheid en leef je intens en gelukkig.

Ervaar jij in het dagelijks leven last van de negatieve effecten van hoog sensitief zijn? Wil jij thuiskomen bij jezelf en vanuit jouw authenticiteit jouw leven verder gaan leven? Voel jij de kracht die je als HSP in je hebt, maar kun je deze nog niet vol inzetten? Dan  is het zinvol om naar een oplossing te gaan kijken voor de langere termijn, voor de rest van jouw leven!   

Een transformatietraject voor HSP is dan een hele goede keuze.  

Een transformatietraject voor HSP helpt je thuiskomen bij jezelf. Het helpt bij goede zelfzorg en juiste en gezonde keuzes maken. Tijdens een transformatietraject voor HSP ga je jouw ware ‘zelf’, jouw authenticiteit verder ontdekken. Je gaat kennis maken met al jouw kwaliteiten en valkuilen. Je gaat op een andere manier leven, gericht op jezelf, van binnenuit. Met jou als centrum. Je gaat weer intens houden van jezelf. Hoe jij van jouw klacht een kracht maakt. Van ingewikkeld naar ontwikkeld.

Klik hier en zet vandaag nog de eerste stap! 

Als geen ander weet ik hoe belangrijk het is om, zeker als HSP, in contact te zijn met jezelf. Het aanpassen van je levensstijl is daarbij vaak onvermijdelijk. Wanneer je jouw eigen, authentieke zelf ontmoet en deze met alles wat er is aanvaardt, ben je volledig gelukkig. Je ervaart dan balans, zelfliefde en bent in staat om al het mooie wat in je zit tot bloei te laten komen. Ik spreek uit ervaring en gun het iedereen! Voel je welkom om samen met mij dit mooie ontwikkel pad te bewandelen.