Menu Sluiten

In & uit mijn praktijk

Om een beetje een beeld te geven welke thema’s er bij CISAE zoal aan bod komen lees je hier enkele beknopte praktijkverhalen (uiteraard met toestemming van de cliënten).

Een sessie met een familie (tafel-) opstelling.

Deze week zag ik een vrouw die moeite heeft om zichzelf te zijn. Om vanuit haar eigen innerlijke kracht te leven. Ze vertelt dat ze het moeilijk vindt om haar ware ik aan de buitenwereld te laten zien, dat ze bang is dat anderen haar dan niet leuk of aardig meer zullen vinden. Ook is ze bang dat anderen haar kwetsbare, vrouwelijke, zachte kant niet zullen accepteren en haar dan maar zwak zullen vinden. 

We besloten om door middel van een familie opstelling naar dit thema te gaan kijken. 

Ik vroeg haar om met poppetjes haar gezin van herkomst in het zogenaamde wetende veld te plaatsen. Tijdens de opstelling werd het na verloop van tijd voelbaar dat het overlijden van haar moeder, nu ruim 45 jaar geleden, nog steeds van grote invloed is op haar huidige leven. Mijn cliënte reageerde in eerste instantie verbaasd. Ze probeerde te ontkennen wat zich liet aanzien en ontweek die richting op te kijken. Ze vond dat het verlies van haar moeder na al die jaren  inmiddels wel een plek had gekregen. Gaandeweg de opstelling ging ze toch steeds andere dingen zien en ervaren waardoor haar eerdere overtuiging veranderde. Ook  werd het voor haar duidelijk dat het belangrijk is en helend kan zijn om met deze zogenaamde verstrikking aan de slag te gaan. 

Tijdens ons gesprek heeft ze een diepe innerlijke ontwikkeling ervaren die ze verder kan meenemen in haar leven en ontwikkelproces.

Ook bij deze familieopstelling werden er weer verhoudingen, gebeurtenissen en verstoringen voelbaar en zichtbaar die eerder nog verborgen waren. Hoe mooi en krachtig één sessie kan werken om een volgende stap in je leven te maken.  

Een energetische behandeling bij angstklachten.

Bij mij kwam een man met angstklachten. De angst die ontstaan is tijdens zijn kindertijd, zorgt ervoor dat hij zich op een bepaalde momenten heel onzeker en klein voelt. Hij is bang voor kritiek en wat anderen van hem vinden. Door middel van een energetische behandeling die onder meer op zelfacceptatie, openstelling en ontspanning gericht is, lukt het hem steeds beter los te komen van de angst die hij al zoveel jaren bij hem draagt. Door specifiek te behandelen op het hersengebied wat emotionele herinneringen opslaat (reptielenbrein of amygdala) ontstaat er ontkramping en ruimte voor nieuwe en positieve ervaringen.

Boosheid, frustraties, verdriet of angst en een negatieve manier van denken onttrekt energie aan het lichaam. Energetische behandelingen zorgen ervoor dat de natuurlijke balans in het lichaam wordt hersteld en kunnen zeker ook een effectieve aanpak zijn bij angstklachten. Vaak zie je al na vier tot vijf sessies belangrijke en blijvende verbeteringen. 

Een coaching sessie met een lichaamsgerichte oefening.

Deze cliënte heeft, na haar scheiding, last van schuldgevoelens richting haar kinderen. Ze voelt zich ook erg verantwoordelijk voor hun geluk. Dit patroon duurt inmiddels al een aantal jaren en wordt steeds meer belastend voor haar. Omdat deze cliënte veel ‘in haar hoofd zit’, heb ik in deze sessie gekozen voor een behandeling die op het lichaam is gericht. 

Samen zijn we op zoek gegaan wat er op dit moment lijfelijk in haar omgaat. Waar ze in haar lichaam een onaangenaam gevoel heeft. Door haar in contact te laten komen met dit gevoel in haar lichaam en dit een speciaal soort aandacht te geven voelt ze deze last na enige tijd steeds kleiner en lichter worden. Er ontstaat als het ware nieuwe ruimte in en voor zichzelf. 

Ik besprak met haar dat je deze methode (focusing) ook zelf in het dagelijks leven kunt toepassen, op elk moment en in allerlei situaties. Het kan bijvoorbeeld helpen om erachter te komen wat je werkelijk voelt en wat je echt wilt. Door goed te ‘luisteren’ naar wat zich van binnen aandient en daar woorden of een andere uitdrukking aan te geven komt er energie vrij voor nieuwe inzichten en ontwikkelingen. 

‘Focusing’ helpt om oude pijn en patronen los te laten. Door de aandacht te richten op de lichamelijke uiting van psychische klachten kunnen de klachten helder in kaart worden gebracht.