Menu Sluiten

Focus op energie.

Wanneer je hooggevoelig bent dan is het vaak lastig om de focus te houden op jezelf, op wat belangrijk is voor jou. HSP’s zijn van nature vaak zeer empathisch en kunnen zich makkelijk inleven in anderen. Oog hebben voor je medemens is natuurlijk een hele mooie eigenschap, alleen mag het niet ten koste gaan van jouw eigen behoeften, van hetgeen jijzelf nodig hebt.

Ik kom het in mijn praktijk regelmatig tegen. Mannen en vrouwen die graag klaarstaan voor de ander, haarfijn aan lijken te voelen wat anderen nodig hebben. In veel gevallen halen ze daar zelf ook plezier en voldoening uit. Er lijkt dus in eerste instantie niets aan de hand. Toch is de werkelijkheid vaak anders dan dat het lijkt.

Aandacht en focus.

Er zit namelijk een tegenstrijdigheid in. Uit het onderzoek wat ik onlangs heb gedaan onder zo’n 200 HSP’s komt naar voren dat ruim de helft de aandacht inderdaad meer op anderen richt dan op zichzelf. Dat behoeften van anderen vaak prioriteit krijgen boven de eigen behoeften.

Daarnaast geeft ongeveer eenzelfde aantal aan, dat het bijna als vanzelf gaat, dat de aandacht en energie meer op anderen gericht wordt dan op zichzelf. Dat het gewoonweg heel moeilijk is om de focus op zichzelf te hebben en te houden. Het grote nadeel van dit alles is dat er onbewust energie weglekt, met vermoeidheid tot gevolg. Dit verklaart waarom veel HSP’s vaak moe zijn, zonder dat ze in de gaten hebben hoe dit komt.

Wanneer jij je bewust wordt van deze energie uitwisseling met anderen dan heb je een belangrijke sleutel in handen om jouw eigen energetisch systeem te gaan beschermen. Het wil niet zeggen dat je niet meer empathisch of zorgzaam hoeft te zijn. Het gaat erom dat jij je zoveel mogelijk gaat afschermen van negatieve of zware energie die van de ander is. Energie die dus niet in jouw systeem thuishoort. Dat jij je meer gaat focussen op jouw eigen energetisch veld, zodat jouw energie als het ware beschermd blijft.

Energie uitwisseling.

Energie uitwisseling vindt op allerlei manieren plaats. Bewust en onbewust. Via het fysieke lichaam en via het energetische lichaam. Het fysieke lichaam word begrensd door de huid. Bij het energetische lichaam werkt dat anders. Daar is geen zichtbare, stoffelijke materie die de boel bij elkaar houdt.

Wanneer je hooggevoelig bent dan staat jouw energetisch lichaam vaak meer in contact met de buitenwereld dan wanneer je geen HSP bent. Je staat als het ware te open. Hierdoor komen emoties, gevoelens, gedachten van anderen gemakkelijker in jouw energieveld. Te open zijn heeft twee kanten. Enerzijds laat je teveel binnen (je hebt moeite om jouw energie bij jezelf te houden) en aan de andere kant reik je teveel naar buiten (je bent teveel gericht op de ander). Wil je voldoende jezelf blijven en jezelf niet teveel verliezen in de ander, dan is een goede begrenzing nodig. Die begrenzing komt vanuit jouw Innerlijke Kracht. (Ik begin deze woorden altijd met een hoofdletter, omdat ze voor mij symbool staan voor IK, jouw échte zelf, jouw kern).

Bescherm jouw energieveld.

Heb jij jouw aandacht ook vaak naar buiten gericht? Houd jij met regelmaat méér rekening met de behoeften en wensen van anderen dan die van jezelf. Voel jij je tijdens een gesprek of na een ontmoeting weleens moe of leeggezogen? Zoek dan even een plekje op voor jezelf en doe onderstaande meditatie. Je bouwt vanuit jouw Innerlijke Kracht jouw eigen energieveld op en schermt je daardoor automatisch meer af voor de energie van anderen.

Wees niet te kritisch als het de eerste keer niet goed lukt, oefening baart kunst en creëert Innerlijke Kracht. Wanneer je deze oefening met regelmaat doet, ga je hem op den duur intuïtief inzetten wanneer jij dat nodig hebt. Deze oefening duurt ongeveer 10 minuten. Deze meditatie kun je natuurlijk ook doen wanneer je niet hooggevoelig bent! Een reiniging en versteviging van jouw eigen energieveld geeft iedereen een goed gevoel. 

Ik wens je heel veel succes!

Meditatie: persoonlijke energieveld opzetten. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.